Thursday, May 28, 2009

Cultural Night Yg Kontroversi

Seperti biasa, tentu akan ada satu malam dalam Taaruf Week yang dipanggil Cultural Night. Untuk Culutural Night kali ni, ana ditaklifkan menjadi Person In Charge(PIC). Ana dan rakan-rakan committee kena handle Cultural Night dari awal sehingga habis.

Agak-agak, siapa la ye yang datang buat persembahan pada Cultural Night tu?

Hijjaz ke?

Raihan ke?

Inteam kot..sebab Inteam ni bekas pelajar UIA..

Sebenarnya memang persembahan malam tu dibuat oleh bekas pelajar UIA, tapi bukan artis nasyid. Nama grup yang datang malam tu Dewangga Sakti. Sebuah kumpulan yang menyanyikan lagu-lagu rakyat, lagu irama Melayu...

Ada juga kami memperjuangkan untuk buat nasyid tapi tak berjaya. 'Mereka' kata nak buat kelainan dalam UIA. Takpe...kami buat kerja je, melawan kang 'kena' pulak..

Ni tentatif program malam tu..
9.00mlm- Event start
- Doa
- Persembahan oleh Dewangga Sakti (1)
- Persembahan sajak oleh Ust Che Majid
- Persembahan oleh Dr Iqbal
- Persembahan oleh Dewangga Sakti (2)
- Closing

Tapi, dalam pada ana melaksanakan program tu, ada la timbul beberapa kontroversi yang agak men'dOwn'kan jiwa....

Sebenarnya program malam tu TERstart awal dari masanya. Sepatutnya start pukul 9mlm tetapi entah macamane boleh salah faham tiba-tiba TERstart awal. Pukul 8.50mlm dah start. Bila dah start awal, tiba-tiba MC dapat arahan lengahkan masa sebab nak tunggu orang kat masjid habis solat Isyak. Ana pun minta kat Dewangga Sakti untuk lengahkan nyanyian diorang. Alhamdulillah, waktu diorang start nyanyi, orang kat masjid pun memang dah habis solat.(memang kami dah tanya orang masjid)

Yang tak berapa bestnya, ada pula kontroversi(mesej) kata program kami menganggu orang solat. Rupanya orang yang sebarkan mesej tu solat kat surau. Dia start solat lewat. Memang laa.. Kalau dia solat pukul 10.30mlm, takkan kami nak tunggu dia habis solat baru nak start. Kami just pastikan orang masjid dah habis solat, so kami start. Tak sepatutnya timbul kontroversi tu sebenarnya,

Tapi Alhamdulillah, kontroversi tu sekejap je. Orang yang sebarkan mesej tu pun dah minta maaf. Ada kesilapan sikit. Biasalah manusia...

Yang pasal kenapa panggil Dewangga Sakti, no komen..kami just jalankan program, tak terlibat dalam perancangan..kami hanya menjalankan tugas sbg commttee..

Akhir sekali,
"Tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi, control emOsi"
Wallahua'lam

2 comments:

kuFAIZ said...

memang komitee tidak ada kuasa, tapi yang ada kuasa hanya lah orang2 staf :) apakan daya...

shanashazlenna said...

eh.. tagline tuh mcm melodi nye jew.. dak dq pon tgk melodi gak.. ea.. lagho tuh.. hahaha dah dq g 'tgk wyg'?? hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...